
Merhaba;
Son günlerde giderek artan sıklıkta duyduğum bir soru var: “Eyvah kilo alıyorum acaba midem büyümüş müdür?”. Hastalarımız genellikle “Hocam, bir skopi çekip midem büyümüş mü diye bakabilirmisiniz ?” diye bir talepte bulunmaktalar. Sleeve gastrektomi yani tüp mide ameliyatı sonrası geride bırakılan mide hacmi 50-70 ml civarında olup mide duvarının esnek yapısı nedeniyle zamanla hacim bir miktar artmaktadır. Skopi, mide anatomisinin iki boyutlu olarak görüntülenmesini sağlar. Bu sayede mide tüpünde açılanma, darlık veya tekniğe uygun yapılmayan cerrahi girişimlere bağlı gözlenebilen anormal genişlemeleri görüntüleyebiliriz. Bu yöntem iki boyutlu görüntü sağladığı için mide hacmini tam olarak ölçmemizi sağlamaz.
Günümüzde gelişmiş yazılımlar sayesinde bir tomografi çekimi sonrasında üç boyutlu Tomografi ile mide hacmini doğru bir biçimde hesaplamak mümkündür. Ancak ülkemizde bu tür yazılımları kullanan merkezlerin sayısı çok kısıtlı. Mide hacmini tahmin edebilmek için, 3D bilgisayarlı tomografi ile kıyaslandığında çok ilkel görünse bile, ben sizler için çok pratik bir yöntem öneriyorum. Haydi beraber uygulayalım. Oturduğunuz yerde, bir kerede içebildiğiniz kadar su için. Hiç tıkanma hissetmeden içebildiğiniz su miktarı kabaca mide hacminiz ile aynı olacaktır. Şu ana kadar gözlemlediğim kadarı ile ameliyattan bir yıl sonra hastalarımız ancak 200 ml civarında suyu bir seferde içebilmiştir. 200 ml olan bir mide de, hacmi normal bir midenin kapasitesi ile kıyaslandığında –ki yaklaşık 1000 ml- hala oldukça kısıtlı ve küçük bir hacimde demektir.
“Kilo alıyorum acaba midem mi büyüdü” kaygısını yaşayan bir kişi için mide kapasitesinden ziyade, onu ne ile doldurduğu önemlidir. Her toplantıda belirttiğimiz gibi karbonhidrat ve yağdan zengin, yüksek kalorili gıdalar obezite cerrahisi geçirmiş hastaların başlıca düşmanlarıdır. Bu nedenle hayat tarzınızı değiştirip yüksek glisemik indeksli gıdalardan kaçınmanız, su içmeyi asla ihmal etmemeniz ve düzenli fiziksel egzersizleri hayatınızın rutin bir parçası haline getirmeniz gerekmektedir.
SAĞLIKLA KALIN
Prof. Dr. Cüneyt KIRKIL